Видеодиагностика за обследване на канали

Видеодиагностика за обследване на канали – вътре и извън тях, както и обхождане на водопроводи от външната им страна в инсталационни бетонови корита – „коруби“

откриване на теч в каналВидеокамерите са едни от най-ценните машини, използвани от ВиК сектора в днешно време. При обхождане на каналните тръби отвътре най-често се използват за откриване на микро и макро пукнатини, дупки, липсващи участъци от тръби или фасонни части, запушвания от строителни материали, дрехи, корени, мокри кърпички, торк, котлен камък и др., т.е. всякаква неорганична неразтворима материя. А при обхождане на тръбите отвън, камерата със собствено осветление се използва за откриване на течове от компрометирани канални и водопроводни тръби. Специално проектираните водоустойчиви камери позволяват на водопроводните техници да извършват визуална проверка и обследване на канализационни тръби и други подземни тръби, включително тръби под цимент и под основата на Вашия дом.

Нашият екип използва ВиК камера Ротенбергер за прецизна локализация на запушване в канализационна тръба или установяване на повреда на самата тръба. Чрез видеокамерата може да се обследва както битова, така и дъждовна канализация. Камерата служи за инспектиране на тръбопровода отвътре и локализиране на проблемния участък. Осигурява по-голяма сигурност и надеждност при определяне на мястото на запушването или повредата. Накрайникът на камерата е с голяма дължина на жилото, което позволява обследване на дълги канализационни участъци и на по-дълбоко вкопана канализация.

Какво точно представлява проверката с канализационна камера? Обследването с камера представлява един вид проверка на състоянието на канализационната инсталация отвътре или отвън. Видеокамера Rothenberger е с висока резолюция и с нейна помощ можем да  идентифицираме всички потенциални проблеми. Чрез направа на Видеодиагностика на канали можете да поддържате канализационните тръби на Вашия имот в перфектно и безупречно състояние. Едва ли има значение дали става въпрос за жилищна или търговска собственост, този вид проверка с камера ще помогне на собствениците да идентифицират всеки проблем предварително и по този начин да се предпазят от по-сериозни проблеми в бъдеще.

Какъв вид камера се използва за инспекция на канали? За проверка на канализационните тръби се използва специален вид камера и тази камера е по-известна като видеодиагностика. Тя е гъвкава и компактна по размер, така че да може лесно да се пъхне и движи в канализационните тръби. Камерите, с които разполагаме, за проверка на канализацията са идеални за използване както в тесни канали, така и в по-големи тръби.

Идеята за използване на видеокамера е да се получи ясна картина за състоянието на тръбите и какво има в тях. С видеодиагностика Rothenberger можем да идентифицираме дори най-малките проблеми със 100% точност.

Едно от основните предимства на видеодиагностиката е, че не е необходимо да се кърти или копае, за да се установи проблемът и неговото местоположение. По този начин си спестявате щети в дългосрочен план. Камерите за инспекция на канали могат да се използват за набелязване на различни проблеми.

Какво представлява и как работи видеодиагностиката? Тези високотехнологични дренажни камери са гъвкави, което им позволява да преминават през трудно достъпните места и завои в канализационните тръби и внимателно да изследват целостта на тръбите и състоянието на стените на каналите. Камера с висока разделителна способност е прикрепена в края на гъвкав шлаух, така че да може да се получи ясна картина на случващото се вътре в каналните тръби. Този шлаух с камерата се пъха вътре в канала с цел проверка и установяване на евентуален проблем. Гъвкавият шлаух дава възможност за по-добро обследване на каналите и това ще позволи на експерта да види всеки един компонент от тръбите включително ъглите и чупките. Видеокадрите се предават в реално време, така че състоянието във Вашата канализация може да бъде оценено веднага. Ще можете да видите всички проблеми на монитор. Самата камера е снабдена с осветление, което осигурява по-ясна картина.

Основната цел на използването на камера за обследване на канализационни тръби е да се установят точните проблеми по каналите, причината за тях и точната им локация. Въпреки че тези инспекционни камери не се използват за решаване на проблемите, те все пак са жизненоважни, когато става въпрос за подпомагане на експертите при вземането на най-ефективното решение за отстраняване на щетите.

Методът на инспекция на канални тръби с видеодиагностика е ефективен и е сред най-удобните методи за точното откриване и набелязване на проблемите в канала.

Какъв проблем може да бъде установен? Най-често срещаните проблеми, които могат да бъдат идентифицирани с помощта на камера, са следните:

 • Механични повреди по тръбите – нарушаване на тяхната цялост
  В случай, че има възможност почвата или основата, в която са разположени канализационните тръби да се измести, те могат да станат уязвими за напукване, срутване, сплескване и др.

 • Повреди причинени от корените на дърветата
  В случай, че във Вашата собственост има дървета и растителност е възможно някои от техните корени да проникнат в канализационните тръби и да създадат проблеми при оттичането на отпадъчните води. Ако не се предприемат мерки, корените на дърветата могат да доведат до сериозни щети по тръбопроводите или канализацията.

 • Корозия на метални тръби
  В повечето случаи по-старите тръби са произведени от материали различни от PVC, което ги прави податливи на износване във времето и това може да доведе до намаляване на пропускателната им способност в резултат от натрупване на отлагания по стените на тръбите. По този начин тръбите са изложени на висок риск от запушване – в местата на стеснените сечения може да се задържат мазнини, неразтворими отпадъци, листа и др.

 • Запушване
  В резултат от неправилно зададени наклони на каналните тръби, изхвърляне на различни отпадъци, попадане на животни в канала (гълъби, мишки и др.), може да се получат „тапи“, които да не позволят на отпадъчната вода да се оттече. Често в резултат от запушване може да се получи наводнение. Камерата ще посочи също натрупването на мазнини, течове и препятствия.

 • Протичащи връзки и разединени тръби
  Счупени или разместени връзки между тръбите могат да доведат до изтичане на канализационна вода през тях, която може да попадне в питейно-битовата. Това би довело до зарази и натравяния.

Все по-честа практика при закупуване на нов имот е брокерите и/или бъдещите собственици да изискват направа на видеодиагностика. Има икономическа полза от провеждането на професионална видео проверка на канализационни тръби преди закупуване на жилище. Това обхождане на канализационната инсталация ще определи дали канализационната линия не съдържа проблеми, които биха могли да доведат до скъпи бъдещи ремонти.

Отстраняване на проблема

Нашият екип е съставен от опитни водопроводчици, които могат да направят видеодиагностика на Вашата канализация и да установят мястото и вида на проблема. Освен с локализация и посочване на причината, нашият екип се занимава и с отстраняване на всички видове ВиК проблеми, които могат да възникнат. Не е необходимо след нас да търсите друга ВиК фирма, която да извърши ремонтните ВиК дейности. След отстраняване на проблема, може да се извърши последваща видео инспекция, за да се провери дали тръбопроводът е бил почистен или ремонтиран правилно.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АВАРИЙНИ ТЕЧОВЕ ПО ВОДОПРОВОДА И КАНАЛА

Нашият екип водопроводчици за по-големи ВиК ремонти или водопроводчик за локален ВиК ремонт ще Ви спести време и пари, спасявайки Вашето имущество и монтирайки Качествени тръби и части със знание и опит.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС