Откриване на теч с Термокамера FLIR на водопровод и канал

Термокамера FLIR е подходяща за използване в бани (щрангове – студена, топла, циркулация; хоризонтална разводка за студена и топла вода; проследяване на целия подов канал, ако е на по-малка дълбочина), канални и водосточни тръби, кухни, тераса, покривно пространство, мезонети и т.н.

Макар че голяма част от течовете на вода са причинени от дефект по водопроводната инсталация, могат да се получат течове и в резултат на неправилно оттичане на дъждовна вода вътре в стените на сградата или да се просмуква вода при напукани или неплътни основи на сградата. Дългосрочните течове могат да причинят структурни повреди във Вашите стени, а също така да доведат до сериозни проблеми като мухъл по стените. Има ключови признаци, които са индикация за причинени щети, в резултат от действието на изтичащо количество вода. Такива признаци са: белене на боя, тапети или петна, получени от промяна на цвета на стената. Мократа и неприятна миризма на закрито също може да е показател за наличието на теч. Освен причинените материални щети, водопроводните течове ще се отразят и на месечната Ви сметка за вода, а канализационните течове носят патогенни (болестотворни) микроорганизми.

При евентуални подозрения за водопроводен или канализационен теч е най-добре да се обърнете към ВиК фирма за откриване на течове, която да определи броя течове и да локализира точното им място.

Сигурен и прецизен начин за откриване на водопроводен или канален теч без къртене е с Термокамера FLIR. Термовизионни камери FLIR са мощни и доказано ефективни инструменти за откриване на проблеми в строителството, по ВиК инсталациите, в електроинсталации, механични системи и др.  Чрез тях могат да се намерят скрити проблеми, да се вземат точни показания за температурата и да се потвърди, че ремонтите са извършени правилно. Камерите предлагат инфрачервена резолюция от 120 x 90 до 320 x 240 пиксела, подходящи за различни по големина обекти, разстояние и детайлност. Термокамера FLIR има висока инфрачервена разделителна способност и висока точност при определяне на повърхностната температура. Чрез нея се постигат точни температурни измервания, като може да се измери и визуализира повърхностната влага по стените, без да е необходимо да се използва влагомер или друг уред за това. Когато използвате инфрачервена камера, горещите обекти ще имат червено или оранжево оцветяване, докато хладните обекти ще имат синьо или лилаво оцветяване. Проблемът, с който се сблъскват повечето собственици на имоти, е, че влагата зад стени, над тавани и под подове често е невъзможно да се открие, докато проблемът не е прекомерен и видим с просто око. Камерата показва термични изображения и позволява да се видят тръбите зад плочките в стените, без да е необходимо къртене за локализиране мястото и вида на теча. Едно от основните й приложения е за откриване на скрити течове и влага без къртене. Инфрачервената термография създава изображение на невидима (за човешкото око) инфрачервена светлина, излъчвана от обекти поради топлината или липсата на такава, в обекта, наречен неговото “топлинно състояние”. Топлината, усетена от инфрачервена камера, може да бъде прецизно определена и измерена, което Ви позволява не само да наблюдавате топлинните характеристики, но и да идентифицирате и оценявате относителната тежест на проблемите, свързани с топлината.

Най-типичният тип термографска камера наподобява типична видеокамера и произвежда на живо телевизионна снимка на топлинно излъчване. Течове от покрив и течове от водопровод са често срещани източници на натрупване на вода, които могат да причинят растеж на плесен. Технологията осигурява инструмент, който може да се използва за откриване и подпомагане на елиминирането на зарази от плесени. Термалната камера може да осигури точни безконтактни възможности за измерване на температурата. Наличието на влага – вещество по-студено от нормалните строителни материали – може да се използва за откриване на условия, които насърчават растежа на плесен. Проблемите, свързани с плесени, могат да бъдат открити, преди плесента да е видима за окото или да бъде открита от носа. Термовизионна камера за откриване на течове е изключително рентабилен, ценен диагностичен инструмент при проблеми свързани със строителството, с нахлуване на вода и растеж на плесени. ВиК майстор, обучен за правилно използване на инфрачервена камера, може да прочете информацията, за да набележи съмнителни области, които не се виждат с просто око.

Отстраняване на проблема

За жалост откриване на скрити течове с помощта на термокамера не е решение. Това е изследване на състоянието на водопроводната или канализационна мрежа, което ще помогне на собственика или предприемача да спре проблема, преди да стане сериозен. Нашата ВиК фирма София се занимава освен с локализиране на ВиК проблеми и с тяхното разрешаване в последствие. След направен оглед на място и обледване с термокамера нашите ВиК майстори могат да Ви предложат оферта за отстраняване на проблема.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АВАРИЙНИ ТЕЧОВЕ ПО ВОДОПРОВОДА И КАНАЛА

Нашият екип водопроводчици за по-големи ВиК ремонти или водопроводчик за локален ВиК ремонт ще Ви спести време и пари, спасявайки Вашето имущество и монтирайки Качествени тръби и части със знание и опит.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС